TZ Ugljan Menu

Okruženje

Grad Zadar

Grad Zadar

Zadar je kulturno, gospodarsko i administrativno središte sjeverne Dalmacije. Grad je bogate duhovne i materijalne kulture s bogatom turističkom tradicijom. Riznica je arheološkog i spomeničkog blaga iz antičkog, srednjovjekovnog i renesansnog razdoblja. Zadar je vrelo hrvatske povijesti i znanstvene baštine, čuvar književne i glazbene tradicije. Turistička atraktivnost Zadra temelji se na sprezi kulture i ljepote ali i mogućnostima raznih selektivnih programa. Zadar je jedno od najpopularnijih hrvatskih turističkih odredišta, kojeg je i londonski Times proglasio „središtem zabave na Jadranu", a Guardian „novom hrvatskom prijestolnicom cool-a". Osvojit će Vas svojom posebnom atmosferom i bogatim životom – bilo danju ili noću. Ljeti je Zadar domaćin Glazbenim večerima u sv. Donatu, Zadarskom kazališnom ljetu, Festivalu suvremene glazbe, KalelargArt - Street art festivalu, te urbanom festivalu Zadar snova. Zasigurno ćete se zabaviti i na Noći punog miseca, Millennium Jump-u ili na jednom od koncerata svjetskih glazbenih atrakcija.

Park prirode Telaščica

Park prirode Telaščica

Uvala Luka Telašćica na jugoisočnom je djielu Dugog otoka, duga je oko 10 Km, zaštićena od vjetrova s otvorenog mora visokim liticama brda Grpašćak i Muravjak, a sjeveroistočna obala zaštićena je od bure. Okružena bujnom i raskošnom mediteranskom vegetacijom, ljepotom koju joj je priroda podarila, slanim jezerom, posebna je atrakcija za turiste, naročito nautičare.

Park prirode Vransko jezero

Park prirode Vransko jezero

Vransko jezero prirodni je fenomen Zadarske rivijere i najveće je prirodno jezero u Hrvatskoj površine 30,7 km2. Vodu dobiva iz nekoliko izvora, a otječe ponorima i 800 m dugim kanalom Prosika od jezera do Pirovačkog zaljeva. Vransko jezero nudi mnoge zanimljivosti: zaštićen je kao ornitološki rezervat, u njemu je mala kolonija čaplji danguba i važno je odmorište i hranilište raznih močvarica pri selidbi i zimovanju. Interesantan je i ribolov slatkovodnih riba, tek nedaleko od mora. Sjeverno od jezera nalaze se ostaci grada Vrane i turskog karavan-saraja.

NP "Paklenica"

NP "Paklenica"

Paklenica je zajednički naziv za dvije kanjonske doline (Velika i Mala Paklenica) s liticama visokim i 400m, koje se okomito na smjer pružanja planine, usjecaju od mora do pod najviše vrhove. Na dodiru mora i planine, u okomito urezanim i dubokim kanjonima podgorske doline koja prati glavni greben Velebita, obilje je zanimljivih i nesvakidašnjih prirodnih pojava. Iskonska priroda pobuđuje znatiželju ljudi i nadahnjuje posjetitelje. NP Paklenica najpoznatiji je alpinistički centar poznat i izvan granica Hrvatske.

NP "Krka"

NP "Krka"

Rijeka Krka u svom kratkom toku prema moru probija se kroz duboke kanjone nad kojima stražare nijemi ostaci srednjovjekovnih gradova-utvrda. Na tom putu Krka stvara brojne kaskade i slapove od kojih je najpoznatiji Skradinski buk, najviša sadrena barijera u Europi visoka 46 m. Tu je i središte Nacionalnog parka Krka, po bogatstvu i posebnostima endemskih biljnih i životinjskih zajednica jednog od najvrjednijih eko sustava u Europi. Ne postoji rijeka slična Krki. Ona je jedna od najljepših i najneobičnijih, ali i najzagonetnijih europskih rijeka.

NP "Kornati"

NP "Kornati"

Kornati, obitelj od stotinjak otoka, školja i hridi, prostor je neizrecive ljepote što vibrira snagom iskona. Škrta veličanstvenost otočnih struktura i tirkizna modrina mora čine ove otoke mjestom sabranosti i smiraja. Stoljetni trud naraštaja težaka, stočara i ribara s otoka Murtera danas je vidljiv tek u pravilnim rasterima suhozida, rijetkim komadićima plodne zemlje i skromnim kamenim nastambama. Zaštićen kao nacionalni park, Kornati su kamenita oaza u kojoj tragači za krasotama u divljem krajoliku nalaze blagotvornu osmu i nepatvorenu ideju Mediterana.