TZ Ugljan Menu

O Ugljanu

Prostorno najveće mjesto na otoku s dugogodišnjom turističkom tradicijom od preko 60 godina, smjestilo se sa svojih devet zaseoka na sjeverozapadnom dijelu otoka (Čeprljanda, Lučino Selo, Batalaža, Sušica, Gornje Selo, Muline, Guduće, Fortoština, Varoš) u više pitomih uvala od kojih se po ljepoti ističe uvala Ćinta, Suha, Mostir i Južna luka.

Naselje i lučica, 10 km sjeverozapadno od Preka; 1.278 stanovnika (popis stanovništva 2011. godina). Gospodarska je osnova poljodjelstvo, vinogradarstvo, maslinarstvo, voćarstvo, ribarstvo i turizam. Na regionalnoj je prometnici koja prolazi uzduž otoka. Manje jahte mogu pristati uz unutrašnju stranu lukobrana u Mulinama; sidrište za veće brodove nalazi se jugoistočno od lučice. Spomenici iz doba rane antike, villa Rustica, kasno antički mauzolej, ostatci starokrščanske bazilike te monumentalni gospodarski objekt iz 1. st. za preradu ulja u uvali Muline svjedoče o ranom boravku čovjeka na ovom prostoru.

Na rtu, koji sa sjeverne strane zatvara uvalu Mostir, nalazi se stari franjevački samostan iz 1430. godine sa jednobrodnom gotičkom crkvom iz 1447. godine. U klaustru su uzidani zanimljivi romanički kapiteli. U mjestu je više ljetnikovaca zadarskih plemićkih obitelji. Uz uvalu Batalaža otkriveni su ostaci rimske vile. Jugoistočno od sela, na uzvisini Kuranj, nalaze se ostaci pretpovijesne gradine.

Uz pregršt predivnih pješčanih i kamenitih plaža, Ugljan nudi i bogatu gastronomsku ponudu u nekoliko lokalnih konoba i restorana.