TZ Ugljan Menu

Hodanje / planinarenje

Hodanje / planinarenje

Mjesto Ugljan je jedino pretežito nizinsko mjesto na otoku Ugljanu te je stoga izrazito pogodan za pješačenje i hodanje svim dobnim skupinama. Nekoliko manjih brdašaca okružuje mjesto i snjih se pruža prekrasan pogled na Ugljan i okolne otoke.

Šetajući Ugljanom otkrijte staze i šetnice uz more, kroz maslinike, šume hrasta crnike i planike, alepskog bora, uz stare suhozide do prirodnih pojilišta, skrivenih i pitomih uvala. Usput uživajte u mirisima mediteranskih biljaka, lavande, smilja, ružmarina, brnistre, mirte... Staze će vas dovesti i do raznih kulturnih znamenitosti poput crkvica, samostana, dvoraca i arheoloških lokaliteta. Na svom putu možete se i odmoriti na nakoliko uređenih odmorišta i vidikovaca.

Odmorište Antička uljara (Ribarska obala – Muline)

Odmorište Antička uljara (Ribarska obala – Muline)

Tradicija maslinarstva i proizvodnje maslinovog ulja na otoku Ugljanu duga je dvije tisuće godina. Tome kao dokaz, u zaseoku Muline, nalaze se ostaci poljoprivrednog gospodarstva iz 1. stoljeća poslije Krista. Najstarije je to nalazište iz rimskog doba na otoku Ugljanu. Na ranije spomenutom poljoprivrednom gospodarstvu nalazila se jedna od najjačih uljara na Mediteranu i luka iz koje se ulje proizvedeno u toj uljari prevozilo u sve dijelove Rimskog Carstva. Odmah pored ostataka uljare napravljena je replika u prirodnoj veličini. Na otoku Ugljanu nalazi se oko 700 000 stabala maslina od kojih su neke datiraju i od samih početaka maslinarstva.

Odmorište Crna suza (Ćinta – Čeprljanda)

Odmorište Crna suza (Ćinta – Čeprljanda)

Odmorište Crna suza nalazi se pored prirodne jame u koju se sakuplja kišnica a koju su mještani Čeprljande u prošlosti koristili za zalijevanje svojih vrtova, maslinika i vinograda te za napajanje stoke. Jami su nadjenuli ime Crna suza zbog specifične crne boje koja nastaje djelovanjem lišća hrasta crnike.

Vidikovac Liburni (Čelinjak – Muline)

Vidikovac Liburni (Čelinjak – Muline)

Prvi po imenu poznati narod koji je obitavao u Ugljanu bili su Ilirsko pleme Liburni. Oni su u 4. stoljeću prije Krista sagradili naselje na brdu Čelinjak u zaseoku Muline i utvrdili ga. Bedem veličine 87x25x50 metara građen je od nepravilnog i neobrađenog kamena u suhozidu. U taj utvrđen prostor povlačili su se u slučaju opasnosti od neprijatelja. Živjeli su u malim kućicama četvrtastog oblika veličine 4x4 metra i 3x4 metra građenim u suhozidu. Bedem i nekoliko pravokutnik Liburnskih kuća sačuvan je i danas.