TZ Ugljan Menu

Biciklizam

Biciklizam

Ukoliko poželite istražiti područje mjesta Ugljan, pa i cijeli otok Ugljan i njegove prirodne ljepote, predlažemo da to učinite biciklom. Svih 9 zaseoka, predivne plaže, sakralna baština, ostatci prošlog vremena, konobe, restorane i barove možete posjetiti sa prijevoznim sredstvom na dva kotača.

AVANTURA OTOK projekt je u sklopu kojeg su uređeni i obilježeni maslinski i biciklistički putovi te sagrađena odmorišta i vidikovci na najatraktivnijim područjima u zaleđu otoka. Započinje u zaseoku Muline na ostacima antičkog mlina i proteže se do mjesta Preko i tvrđave Svetog Mihovila. Na Avanturi otok pronaći ćete 12 odmorišta i vidikovaca, a na području mjesta Ugljan nalaze se tri:

Odmorište Crna suza (Ćinta – Čeprljanda)

Odmorište Crna suza (Ćinta – Čeprljanda)

Odmorište Crna suza nalazi se pored prirodne jame u koju se sakuplja kišnica a koju su mještani Čeprljande u prošlosti koristili za zalijevanje svojih vrtova, maslinika i vinograda te za napajanje stoke. Jami su nadjenuli ime Crna suza zbog specifične crne boje koja nastaje djelovanjem lišća hrasta crnike.

Odmorište Antička uljara (Ribarska obala – Muline)

Odmorište Antička uljara (Ribarska obala – Muline)

Tradicija maslinarstva i proizvodnje maslinovog ulja na otoku Ugljanu duga je dvije tisuće godina. Tome kao dokaz, u zaseoku Muline, nalaze se ostaci poljoprivrednog gospodarstva iz 1. stoljeća poslije Krista. Najstarije je to nalazište iz rimskog doba na otoku Ugljanu. Na ranije spomenutom poljoprivrednom gospodarstvu nalazila se jedna od najjačih uljara na Mediteranu i luka iz koje se ulje proizvedeno u toj uljari prevozilo u sve dijelove Rimskog Carstva. Odmah pored ostataka uljare napravljena je replika u prirodnoj veličini. Na otoku Ugljanu nalazi se oko 700 000 stabala maslina od kojih su neke datiraju i od samih početaka maslinarstva.

Vidikovac Liburni (Čelinjak – Muline)

Vidikovac Liburni (Čelinjak – Muline)

Prvi po imenu poznati narod koji je obitavao u Ugljanu bili su Ilirsko pleme Liburni. Oni su u 4. stoljeću prije Krista sagradili naselje na brdu Čelinjak u zaseoku Muline i utvrdili ga. Bedem veličine 87x25x50 metara građen je od nepravilnog i neobrađenog kamena u suhozidu. U taj utvrđen prostor povlačili su se u slučaju opasnosti od neprijatelja. Živjeli su u malim kućicama četvrtastog oblika veličine 4x4 metra i 3x4 metra građenim u suhozidu. Bedem i nekoliko pravokutnik Liburnskih kuća sačuvan je i danas.